> 1 <
Quick_man34
-- AdministratoR --
Yüzbaşı
1029 ileti
Yer: Bangalore
İş: Although I would say
Kayıt: 25-08-2009 17:13
İş: Although I would say
Kayıt: 25-08-2009 17:13
Kırık Link Bildir! #342081 28-08-2009 02:55 GMT-1 saat
Paranın ilk kullanımı Sümer'ler zamanına rastlar. O zamandan günümüze para, en önemli değişim aracını bir emek sarf etmeden kolayca elde edebilmek için bir kısım insanlar da parayı taklit etmeye başlamışlardır. Paranın taklit edilmesine genel olarak kalpazanlık denilmektedir.
Kalpazanlık, teknik hünerlere sahip kişilerin işlediği, çoğu kez uluslararası boyutu da olan organize bir suçtur. Sahte paralar matbaa baskısı olabileceği gibi, renkli ya da siyah beyaz fotokopi makineleri ile de çoğaltıldığı görülmektedir.
SAHTECİLİK HAKKINDA GENEL BİLGİ
Sahtecilik, özellikle, madeni ve kağıt paraların taklit veya değerini yükseltmek amacıyla gerçek paralar üzerinde değişiklik (tağyir) yapılması olarak tanımlanabilir.
19'uncu yüzyılın ilk yarısında başlayan banknotlar da sahtecilik girişimleri, günümüzde teknolojik yenilikler sonucu gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle baskı ve renkli fotokopi makineleri ile scannerlerin bu amaçla kullanımı, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de sahtecilik olaylarının yaygınlaşmasında büyük bir etken olmaktadır.
Gittikçe globalleşen ve küçülen günümüz dünyasında, kalpazanların birbirleriyle bağlantılı ve organize olarak çalıştıkları görülmektedir. Bugün kalpazanlık kolay para kazanmaktan başka, uyuşturucu madde kaçakçılığı ve terör örgütlerinin finans kaynağı olarak da karşımıza çıkmaktadır.
Ülke ekonomileri için büyük bir tehdit unsuru oluşturan banknot sahteciliğinde: polisiye önlemler kadar toplumun bilinçlendirilmesi de büyük önem taşımaktadır. Sahtecilik konusunda toplumun yeterince bilinçlendirilmesi, kalpazanların kısa sürede yakalanmasını sağlayacağı gibi, bankacılık ve finans kesiminde para alış verişinde çalışan personelin herhangi bir kayba uğramasını da önleyecektir.
Ülkemizde her yıl binlerce kişi bilmeden aldıkları sahte banknot nedeniyle mağdur duruma düşmekte, kanuni takibata ve maddi kayba uğramaktadır.
"SAHTE OLDUĞUNDAN ŞÜPHELENİLEN PARA HAKİKİSİYLE KARŞILAŞTIRILARAK MERCEK-LUP, EĞER MÜMKÜNSE BİR BÜYÜTEÇ YARDIMIYLA İNCELENMELİDİR."
Sahte Parayı Nasıl Tanıyabiliriz?
Paraların taklit edilmesini önlemek amacıyla, Merkez Bankaları tarafından çeşitli güvenlik unsurları konulmaktadır. Bu güvenlik unsurlarının, insanlar tarafından iyi bilinmesi halinde sahte paranın piyasaya sürülmesi güçleşecektir.
İnsanların, kalpazanların tuzağına düşerek kanun karşısında suçlu duruma düşmemeleri için banknotları tanımaları ve aldıkları paranın hakiki olup olmadığı konusunda dikkatli davranmaları gerekmektedir. Dünyada sahteciliğe karşı korunmak için paralar son derece gelişmiş emniyet unsurları ile basılmaktadır.
Gerçek banknotlar; dizayn, renk ve baskı yönünden çok net ve düzgün görünümdedir. Dikkatle bakıldığında kolayca algılanabilecek bu net ve temiz görünüm yanında, elle dokunmak suretiyle yapılacak kontrolde sahte ve gerçek banknotları birbirinden ayırmak mümkündür.
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu