> 1 <
Transillivanya
Teğmen
809 ileti
Yer: Antartika
İş: yeniklasor.com
Kayıt: 05-02-2006 11:24
İş: yeniklasor.com
Kayıt: 05-02-2006 11:24
Kırık Link Bildir! #4363 16-03-2006 17:59 GMT-1 saat
ACROBAT : Adobe yazılım şirketinin ürettiği, sunum (prezantasyon) yapmakta kullanılan bir yazılımın adı.
ACRONYM : İnterneti hızlı kullanmayı seven ve bu yüzden uzun uzun yazmaktansa kısaltmalarla iletişim kurmayı yeğleyen insanların yarattığı dil.
APPLET : Java dili kullanılarak yazılmış, web cambazlıkları yapmaya yarayan, sayfaların gelişini yavaşlattığı gerekçesiyle kullanımı çok yaygınlaşmamış bir uygulama.
ASCII : American Standart Code for Information Interchange'in kısaltması. Veri transferleri hep bu kodlama ile yapılır. Bir iddiaya göre (Şaka ama gerçek) Bill Gates'in adı ASCI kodlarıyla, Şeytan'la aynı çıkmaktadır.
ATTACHMENT : Bir elektronik postaya eklenmiş dosya, resim, müzik veya görüntü dosyaları; hem bu eklerin hem de bunları ekleme işinin karşılığı olarak kullanılan bir sözcük.
BACK-UP : Yedekleme işi. Virüs ve sair teknik tehlikeler korkusuyla, var olan materyallerin kopyalarının saklanması işi.
BANDWIDTH : Bant genişliği. Başımızın belası. Daraldıkça, internette dolaşmak eziyet oluyor.
BANNER : İnternet reklamlarının genel adı.Genelde hep gördüğümüz şu sayfaların tepelerinde bulunan dikdörtgen şeklindeki hareketli resimler.
BAUD : Veri transferinde, bilgisayarlar arası iletişimde kullanılan modemlerin hızını belirleyen bir birim.
BETA : İnternet aleminde henüz geliştirilme aşamasında bulunan, tam gelişmemiş ama deneme amacıyla kullanıma sunulmuş yazılımlar için kullanılan bir deyim.Bu sebeblede çoğunlukla hatalı olurlar.
BOOKMARK : Bookmark, şimdi yaygınlıkla sık ziyaret edilen sitelerin toplandığı dosya anlamında kullanılıyor.Yani Türkçe olarak "sık kullanılanlar"
BOOLEAN (Bolyen) SEARCH : Arama makinalarını daha verimli ve akılcı kullanmak için geliştirilmiş bir mantık. Bu mantıkla arama yaparken, sözcükler arasında AND, OR, NOT, VE, VEYA gibi bağlaçlar kullanarak ilişkiler yaratıyorsunuz.
BROWSER : İnternette gezinmemizi sağlayan (Netscape Navigator, Microsoft Explorer, Opera gibi) tarayıcı programların ortak adı.
BUG : Piyasada satılan paket programlardaki yazılım hata ve açıkları. Bir programda bug varsa, o program 'hata'yapabilir.
COOKIE : Bir internet sitesi tarafından ziyaretçinin bilgisayarına atılan küçük dosyacık. Bu dosyacık sayesinde o site sizin nereye girip çıktığınızı, neler üzerinde durduğunuzu ve nasıl dolaştığınızı izleyebiliyor; aynı adrese tekrar gittiğinizde sizi tanıyabiliyor.
DATABASE : Türkçe "veri tabanı" diyoruz. Database'ler sayesinde bilgiler düzenli ve kategorik olarak depolanabiliyor ve istenildiğinde üzerinde arama yapılıp kolayca bulunabiliyor.Örnek olarak Makina Mühendisliği sayfamızda çok gelişmiş bir veri tabanına sahiptir.
DIAL-UP : İnternete telefon yoluyla bağlanma işlemine bu ad veriliyor.
DISCONNECT : Hepimize "Ya..Üfff..Oldu mu Şimdi!" dedirten bir durum. Bağlantı kopması durumu. Tam da aradığımız şeyi bulduğumuzda başımıza gelir, nedense?
DNS : Domain Name System.Biz yazıyla bir adres yazıyoruz; adres bilgisi DNS bilgisayarlarına gidip numarasal karşılığını buluyor ve o adres neredeyse bulunup getiriliyor.
DOMAIN : İnternet ortamında sahip olunan adres mülkiyeti bu adla anılır. Yani, domain, www'den sonra gelen adın birisi tarafından mülk edinilmiş olduğunu anlatan İngilizce bir kavramdır.
DOWNLOAD : Bilgisayarınıza veri indirme işi. Türkçe " indirmek " diyebiliriz.
DVD : Digital Video Disc. CD ile aynı boyutlarda ama ondan daha yetenekli bir veri saklama diskidir.
ENCRYPTION : Doküman ya da e-posta şifreleme işi.
E-BOOK : İnternet ( sanal ) Kitaplarına verilen genel bir ad.Genelde ".pdf" , ".lit" , ".chm" uzantılılardır.
EXE : Kendisini çalıştıracak programı da içeren minik yazılımlar için kullanılır. Bir dosyayı çalıştırmak için gerekli programın sizde olmadığını düşünün. Eğer size, sizde programı olmadığı halde bir dosya gönderilmişse, açıp bakamazsınız. Ama exe'ler, gelen dosyayı çalıştıracak programı da içerir ve size sorun yaşatmadan çalışır.
EXTRANET : Yine internet üzerinde kurulan bir yapı. Ama ancak sizin izin verdikleriniz, sizin tarafınızdan hazırlanmış bölümlerde dolaşabiliyor. Diyelim bir otomobil fabrikası, ülkenin dört bir yanındaki bayilerine internet üzerinden özel bilgilere ulaşma ve işlem yapma olanağı veriyor.
FIREWALL : Extranet ve intranet gibi iletişim ağlarını dışarıdan gelecek saldırılara karşı koruyan yazılımların genel adıdır.
HOAX : Her virüsü takip eden " virüs geliyor " dedikodularına bu ad verilir. Hoax'lar rivayet olsa bile, çoğu kişi tarafından ciddiye alınır.
İNTRANET : Bir şirkete özel minik internet denebilir. Yalnızca bir şirketin çalışanları tarafından kullanılır; onlar girip dolaşabilir; şirketle ilgili bilgilere ulaşabilir. Örneğin intranet üzerinden şirkette çalışan herkese bir çırpıda mail gönderebilir ya da patronunuzun herkese açık randevu defterinden " Ne zaman müsait " olduğunu öğrenebilirsiniz.Ayrıca bilgisayarınızda yerel server ( IIS ) kuruluysa, orada açılan sayfalarad bu ifadeyi bulabilirsiniz.Nerde mi? Açılan pencerenin sağ alt köşesinde.
LEASED LINE : Türk Telekom'dan kiralanmış, sadece sizin kullanımınıza açık özel hat.
LINK : İnternette bir sayfadan diğerine geçmenizi sağlayan, altı çizili, üzerine imleç gelince el işaretine dönüşen bağlantı noktalarının adıdır.
LINUX : Microsoft'un Windows'u gibi bir işletim sistemidir; ama bu sistemi oluşturan bilgisayar kodları herkesin görebileceği şekilde açık uçlu yazıldığı için, herkes kenarından köşesinden bir ek yapabilmekte, yenilikler geliştirebilmekte.
LIVE : Naklen yayının internet dünyasındaki karşılığı.
MODEM : Bilgisayarların birbirleriyle konuşmasını sağlayan cihaz. Modemler, bilgisayarlarda kullanılan sayısal veriyi sese çevirerek karşı tarafa aktarır. Karşı tarafın modemi ise, telefon hatlarından aldığı sesi, bilgisayarın anlayabileceği sayısal verilere dönüştürür.
PASSWORD : Şifre ya da Parola. Özellikle internette çok kullanılır.
PLUGG-IN : İnternetten download ettiğinizde-indirdiğinizde-size hiç farkettirmeden tarayıcınızın bir parçası oluveren minik programlar. Kullandıkça, hayatınızı nasıl da kolaylaştırdıklarını daha iyi anlayacaksınız.
POP3 : Post Office Protocol. Size gelen e-postaların üzerinde barındığı ana bilgisayar.
PROTOKOL : İki bilgisayarın birbiriyle " konuşmasını" sağlayan standartlar için kullanılan bir deyim. Standartlar olmasaydı, iki bilgisayarın birbiriyle konuşması, anlaşması mümkün olamazdı.
PORTAL : MyNet, TNN.net gibi haber, bilgi, rehberlik hizmetlerini bir arada sunan büyük web siteleri için kullanılan bir deyim. Portal, aslında bir mimarlık terimidir ve " ana giriş kapısı" anlamına gelir.
REAL AUDIO-PLAYER : Müzik ve görüntü dosyalarını kullanmak için gerekli bir yazılım. Şimdi bir sürü çeşidi var.
SEARCH ENGINE : Arama motoru.
SMILEYS : Daha çok chat ortamında kullanılan ve insanın binbir türlü halini karşı tarafa anlatmaya yarayan, işaretler dili.
SPAM : Çöp posta anlamına gelir. Siz istemeden, sizin adresinizi bulan birinin attığı, ilan-reklam amaçlı mail'ler bu ad altında toplanır.
SIBER : Yunanca baş dümenci anlamına gelen kybernetes'ten türetilmiştir. İlk kez 1984'te William Gibson'un Neuromancer romanında telaffuz edilip, daha sonra bu romandan yaygınlaşmıştır. Siber kökünden sayısız sözcük üretilmiştir. Siberuzay, insanların bilgisayarlar yoluyla haberleştikleri gözle görülüp elle tutulmayan boşluğu anlatan bir sözcüktür.
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu
#42264 24-05-2006 23:17 GMT-1 saat
tşkkr ler kardeş ellerine salık
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu
sğaol güzelmiş
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu
bağlantıyı göster (facebook ile) bağlantıyı göster (klasik üye girişi ile) (ultrAslanlar Grubu) (¯`·._)