Kırık Link Bildir! #18447 24-04-2006 20:16 GMT-1 saat
Bilim insanları yeryüzündeki iklimsel değişimler nedeniyle mevcut canlı türlerinin dörtte birinin 2050 yılında soyunun tükenmiş olacağı uyarısında bulunuyor.
TORONTO - Kanada’nın önde gelen üniversitesi University of Toronto’da yapılan araştırmada dile getirilen en vahim senaryoya göre, karbon dioksid düzeyleri bugünkünün iki katına çıkıyor. Bu yeryüzünden 56 bin bitki türünün ve 3 bin 700 hayvan çeşidinin yok olması demek.
İklim değişikliği ve diğer etkenlerin gelecekte alacağı seyri, bilgisayar simülasyonlarında değerlendiren uzmanlar, 25 tehlike bölgesi belirledi. Biyo-çeşitliliğin en büyük tehlike altında olduğu ‘sıcak bölgeler’ yeryüzündeki bitkilerin yüzde 44’ü ve omurgalı hayvanların da yüzde 35’ini barındırıyor. Söz konusu tehlike altındaki bölgeler, Dünya yüzölçümünün yüzde 1.4’üne denk düşüyor.
Canlı türlerinin tehlike altında olduğu sıcak bölgeler arasında Karayipler, Antiller, Güney Afrika, Güneydoğu Avustralya, Brezilya’daki Amazonlar, Paraguay ve Arjantin’in ormanları.
KÜRESEL ISINMA GÖRÜLMÜŞ EN BÜYÜK TEHLİKE
Araştırmayı yürüten University of Toronto biyoloji ve ekoloji uzmanı Dr. Jay Malcolm, küresel ısınmanın Dünya’daki biyo-çeşitliliğe en büyük tehdit olduğunun altını çiziyor. Dr. Malcolm, “Araştırma, küresel ısınmanın Dünya’ya nasıl bir felaket getireceğini ortaya koyuyor ve felaket 50 yıl içinde gerçekleşebilir” diye konuştu.
Bilim insanları, 50 yıl sonraki felaketin önlenmesi için, insanoğlunun bugünden harekete geçerek karbon dioksid üretimini durdurmasının şart olduğunu vurguluyor.
Not: Araştırmayı konu alan makale Conservation Biology bilim dergisinde yayımlanmıştır.