Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

'Avrupalı Genç Bilim İnsanı': Demir

> 1 <

Stella

grup tuttuğum takım
Yarbay Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 4183 ileti
Yer: Meksika Sınırı
İş: Kaçak
Kayıt: 12-10-2006 11:36

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #243194 02-08-2007 19:07 GMT-1 saat    
Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir'in nanoteknoloji üzerindeki çalışması, 500 Avrupalı araştırmacının katıldığı elemeler sonucunda, 'Avrupalı Genç Bilim İnsanı' ödülünü getirdi.

Araştırmaya Avrupa Bilim Fonu'ndan 1 milyon 200 bin euro mali destek sağlandı.
Çalışma, nanofotonik aygıtlar içindeki nano yapıların aydınlanma, görüntüleme, algılama ve iletişim gibi işlevlerde kullanılmasını öngörüyor.

Proje tamamlandığında, beyaz ışık kaynakları, internet gibi hız gerektiren optielektronik anahtarlar gibi aygıtların olduğundan daha verimli çalışması sağlanacak.

Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Demir, nanoteknolojide kullanılan nano yapıların farklı fonksiyonlarını önplana çıkaracak şekilde bir araştırma yürüttüklerini anlattı:

"Nanofotonik aygıtların içinde farklı tür nanoyapılar yer alıyor. Bu nano yapıları, biz farklı fonksiyonlarını ön plana çıkaracak şekilde kullanıyoruz. Bu fonksiyonlar arasında aydınlanma, görüntüleme, algılama ve iletişim gibi farklı işlevler var.

Bu nanoyapılar bu işlevleri görecek şekilde aygıt içine yerleştiriliyor ve bu işlevleri de çok geniş bir optik spektrum aralığında yapıyoruz.

Bu mor ötesinden, görünürbölgeden kızılötesine kadar.Dolayısıyla bu yeni çalışmamız, yeni nanofotonik aygıtların içerisine nano yapıları koymak, bu nano yapıların farklı işlevlerini ön plana çıkarmak."

Demir, projelerinin amacının yeni tür nano aygıtlar yapmak olduğunu söyledi:

"Bu nano aygıtların özelliği de kendilerinin de moleküler boyutta olması. Bunun bu şekilde yapılabilmesi için kendisine yarı iletken, iletken ve iletken olmayan, yani izolasyon sağlayan nano parçacıklar ve molekülleri entegre ediyoruz.

Parçacıkları ve molekülleri entegre ettiğimiz yapı ise mikro boyutlarda çipler. Bunları bu şekilde farklı kombinasyonlarını kullanarak yeni işlevlerini yerine getirebiliyoruz.

Çalışmamızın bu yapıları birleştirdiğimiz, yani melezleştirdiğimiz bölümü büyük önem taşıyor. Çalışma tamamlandığında daha önce yapılan büyük boyuttaki bu tür aygıtlardan, çok daha verimli aygıtlar yapılabilecek."

Beş yıl sürecek çalışmanın organizasyonu TÜBİTAK tarafından yapılıyor.

4 Temmuz 1976 yılında Kars'ta doğan Demir, 1 Eylül 2004'ten bu yana Bilkent Üniversitesi'nde görev yapıyor. Bilkent Nanoteknoloji Araştırma Merkezi Yardımcı Başkan ve İleri Araştırma Laboratuvarı fakülte üyesi olarak hizmet veriyor.

Demir, özgün ve geleneksel opto-elektronik aygıtlar, nanofotonik aygıtlar ve sensörler, nanoparçacık katkılı aygıtlar ve biyo-implant sensörler üzerine çalışmalarını sürdürüyor.

Pek çok AB Projesi'nin yürütücülüğünü yapan Demir'e, 2005 yılında AB tarafından Marie Curie Fellowship Ödülü, 2006 yılında Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından Üstün Başarılı Genç Biliminsanı (GEBİP) Ödülü ve TÜBA çalışmaları nedeni ile Junior Chamber International (JCI Worldwide Federation of Young Leaders and Entrepreneurs) Bilimsel Liderlikte Üstün Başarılı Gençler Birincilik Ödülü verildi.

Dr. Demir'e, 'Who's Who in Science and Engineering' biyografilerinde de yer verildi.

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <