> 1 <
Kırık Link Bildir! #243435 03-08-2007 13:42 GMT-1 saat
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Kesikköprü Barajı'ndan Ankara'ya Kızılırmak suyu için döşenen hatlardan birinin Ekim'de devreye girebileceğini belirterek, Ekim ayı sonunda su kesintileri sona erebilir dedi.
Ankara'da su kesintileri nedeniyle eleştirilerin odağına yerleşen Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, Kesikköprü'den su getirme çalışmalarını yerinde göstermek için basın turu düzenledi. ASKİ ve taşeron firmalara ait 23 adet 4x4 pikapla gazetecilere şantiyeleri gezdiren Gökçek, çalışmalar hakkında bilgi verdi.
İKİ HATTAN BİRİ EKİMDE AÇILIRSA SU SORUNU KALMAYACAK
Gökçek, toplam uzunluğu 125 kilometre olan ve 74 kilometrelik bölümü tamamlanan iki sıra boru hattından birinin devreye girmesiyle kesintilerin sona ereceğini söyledi. 1.6 metre çapındaki borulardan birinin ekim ayında tamamlanabileceğini belirten Gökçek, 175 bin metreküp su taşıyacak bu hatla Ankara'nın acil su ihtiyacının karşılanacağını kaydetti. Gökçek, Garanti veremem ama bu hatlardan biri Ekim ayında açılabilir. Yani söz vermiyorum ama Ekim sonunda biterse, buradan gelecek su ile kesintiler sona erer dedi.
İÇME SUYU PİYASASINA BELEDİYE DENETİMİ
Kızılırmak suyunda yüksek oranda sülfat bulunduğunu, bu nedenle su tadının beğenilmeyebileceğini belirten Gökçek, bir soru üzerine Ankara'da içme suyu piyasasının oluşabileceğini söyledi. Kızılırmak suyu nedeniyle gelişecek içme suyu piyasası karşısında ne gibi önlemler alacakları sorulan Gökçek, Önceden fiyatı belediye belirleyebiliyordu. Bu konuyu belediye meclisimize getireceğiz. Ankara'da içme suyunun fiyatını belediyenin belirlemesini sağlamak için imkanımız var mı ona bakacağız diye konuştu. Kırıkkale'de musluktan Kızılırmak suyu içildiğini kaydeden Gökçek, Ankara'da bu suyun beğenilmemesi durumunda vatandaşların paket su alabileceğini ancak küçük pet şişelerden damacanalara kadar fiyatların belediyede kontrolünde olmasını istediklerini ifade etti.
10 AYRI DEPO, 1200 İŞÇİ 600 İŞ MAKİNASI
Kesikköprü Barajı'ndan Ankara'ya su getirmek için yaklaşık üçte ikisi döşenen hatta, 1.6 metre çapında, 16 metre boyunda çelik ve sert plastik borular kullanılıyor. İki sıra döşenen hat sayısı daha sonra üçe çıkartılacak. Boru hattı üzerinde 5'i 30 bin ton kapasiteli 10 ayrı depo inşa ediliyor. Depo şantiyelerdeki işçiler ve mühendisler 24 saat çalışıyor. Projenin toplam maliyeti ise 360 milyon dolar.
HAT ÜZERİNDE İKİ HÖYÜK
Gökçek'in şantiyelerdeki basın turu sırasında boru hatları için açılan hendeğin bir noktasında çalışan arkeologlar dikkat çekti. İncek yakınlarındaki kazılar sırasında günyüzüne çıkan Tuluntaş höyüğünde kurtarma çalışması yapan Gazi Üniversitesi ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi çalışanları, kalıntıları arşivlediklerini kaydetti. Hat üzerinde bir diğer höyüğün de Kesikköprü yakınlarında olduğunu belirten arkeologlar, Roma Dönemi Tuluntaş kalıntılarının envanter çalışması sonrasında kaldırılacağını ve hattın höyük üzerinden geçeceğini belirtti. Kalıntılarla ilgili son kararı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu verecek.
AA
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu